EL TEMPS I EL CLIMA


1- El temps i el clima

El temps i el clima

El temps atmosfèric és la situació en què es troba l'atmosfera en un moment i lloc determinats. Si anotem al llarg de l'any el temps que fa en un lloc comprovarem que hi ha un tipus de temps que predomina sobre els altres: put ser plujós o sex, calorós, suau o fred. El temps que predomina en un territori al llarg dels anys és el clima d'aquest lloc.
El clima influeix en la vegetació d'una zona i en molts aspectes de la vida de les persones que hi viuen.

A continuació us posem aquest video que us servirà per la lliçó:

http://www.tv3.cat/videos/1126139

Els elements del clima

Per saber com és el clima cal conèixer la temperatura, és a dir, si fa calor o fred; les precipitacions, o sigui, si plou, si neva o si cau pedra; i els vents dominants d'aquest lloc en un període llarg de temps.

Les temperatures canvien molt depenent dels llocs. N'hi ha on fa molt de fred al llarg de l'any: són zones fredes, o de temperatures baixes. N'hi ha d'altres on predomina la calor: són les zones càlides o de temperatures altes. Les temperatures poden canviar al lalrg de l'any segons les estacions i entre el dia i la nit. Per mesurar la temperatura es fa servir el termòmetre. per saber quina temperatura predomina en un lloc s'han d'obtenir les temperatures mitjanes de cada dia. A partir de les temperatures diàries s'obtenen les temperatures mitjanes de cada mes i de cada any.
Les precipitacions són la quantitat d'aigua que cau en una zona determinada durant un període de temps. Les precipitacions poden ser en forma de pluja, neu o de calamarsa. A partir de la pluja recollida diàriament es poden obtenir les precipitacions mesuals i anuals. La quantitat de pluja es mesura amb el pluviòmetre.

Els vents:El vent es produeix quan l'aire es desplaça. A partir de l' oberservació diària de la direcció i velocitat dels vents es poden determinar quins són els que dominen. El penell mesura la direcció del vent i l'anemòmetre la velocitat.

2. Els climes són diferents

Hi ha molts climes diferents

Els climes són molt variats al nostre planeta, i els podem classificar en: climes càlids ( zona entre l'equador i els tròpics); climes temperats ( territoris entre els tròpics i els cercles polars); i climes freds ( alta muntanya i regions polars). Aquesta diversitat està causada per molts factors.

Els factors geogràfics que determinen el clima
  • L'altitud. Les zones altes tenen un clima més fred que les planes de poca altitud.
  • La proximitat del mar: A les zones properes al mar, les temperatures són més suaus i hi plou més que a les zones d'interior.
  • La latitud, és a dir, la proximitat o llunyania a l'equador. Les temperatures disminueixen progressivament a mesura que ens anem acostant als pols. Per aixó, al nostre planeta podem observar-hi tres grans zones climàtiques: una zona càlida, una zona temperada i una zona freda.
El clima i la forma de vida

El clima sempre ha influït en molts aspectes de la vida de les persones; com per exemple: les terres conreables, els materials i sostres de les seves llars, embassaments i canals...

3.Els climes de Catalunya



Catalunya i la seva diversitat climàtica

A Catalunya hi ha tres factors bàsics del clima que varien força d'unes zones a unes altres: l'altitud, la influència del mar i els vents predominants. Això provoca que les temperatures i precipitacions de la costa, del Pirineu i de la depressió Central siguin diferents.
Les temperatures són més agradables a la costa. A l'interior, a mesura que disminueix la influència del mar, són més extremades. Les precipitacions són més abundants al nord i nord-est però disminueixen cap al sud i l'oest.
Aquestes diferències permeten distingir a Catalunya quatre tipus de climes: clima mediterrani litoral, clima mediterrani interior, clima d'alta muntanya i clima Atlàntic. Només té clima atlàntic una petita zona de la Vall d'Aran.

El clima mediterrani litoral

Aquesta zona té molta influència marítima i es localitza en una franja que inclou les terres compreses entre la serralada Prelitoral i el mar. Les temperatures són suaus a la primavera i a la tardor, càlides a l'estiu i no gaire fredes a l'hivern, a causa de la proximitat del mar. Les precipitacions són irregulars: escasses a l'estiu i a l'hivern, i més abundants a la primavera i, sobretot a la tardor.

El clima mediterrani interior

És el clima de les terres de l'interior de Catalunya, excepte les zones altes del Pirineu. Els hiverns són força freds i els estius, calorosos. En canvi, la primavera i la tardor són més aviat suaus. Les precipitacions varien molt entre unes zones i unes altres. Per això, aquest clima té tres variants: humit, sec i extremat.

  • L'humit és propi de les zones muntanyenques del nord. És molt plujós i a l'hivern i sol nevar.
  • El sec és propi de les zones de muntanyes mitjanes i baixes, on les pluges són més aviat escasses.
  • L'extremat afecta les planes occidentals de la depressió Central, amb pluges molt escasses i temperatures molt fredes i molt caloroses.
El clima d'alta muntanya

El clima del Pirineu axial i les zones més elevades del Prepirineu. Els hiverns són molt llargs i molt freds, i els estius són frescos. Les precipitacions són molt abundants i regulars, i hi neva molt sovint.

El clima atlàntic
A la Vall d'Aran el clima es troba sota la influència de l'oceà atlàntic. Les precipitacions són molt abundants i això permet que el temps sigui molt humit. A l'hivern hi neva amb abundància i a l'estiu no hi ha sequera.

Alguns enllaços interessants:
http://ca.wikipedia.org/wiki/Clima_de_Catalunya
http://www.gencat.cat/catalunya/cat/territori.htm
http://www.meteocat.com/mediamb_xemec/servmet/marcs/marc_clima.html

FONT http://tempsiterra.blogspot.com.es/2009/04/tema-2-el-clima-de-catalunya.html